Nyheter
valaffisch för region uppsala

Verksamhetsberättelse 2022

Verksamhetsberättelse avseende Vänsterpartiets lokalförening i Heby 2022.

År 2022 har gått i valets tecken. Vi har med hjälp från distriktet få ta del av affischer och övrigt valmaterial som vi använt under valrörelsen.

Föreningen har även färdigställt eget lokalt material inklusive en broschyr som skickats till hushållen i kommunen. Många medlemmar har varit engagerade i valarbetet. Valmöten har kunnat genomföras på alla större tätorter under de sista veckorna. Vidare har vi deltagit i anordnade partidebatter i Östervåla och Heby samt informationsmöten på alla kommunens bibliotek. P4 Uppland har gjort intervjuer med alla partiföreträdare.

En annan aktuell fråga som engagerat medlemmar var konsekvensen av Region Upplands upphandling av utförare för tåg och busstrafik. 

Regionrådet och riksdagsledamoten för Vänsterpartiet deltog i flera aktiviteter i kommunen bl a torgmöten och ett studiebesök i den nystartade folkhögskolan i Heby.

Valresultatet 5,84 % innebar en ökning av röstantalet jämfört med 2018 men det räckte inte för ytterligare ett mandat i Kommunfullmäktige.

Tyvärr lyckades vi inte öka vår röstandel i norra delen av kommunen utan merparten av våra sympatisörer återfinns i den södra delen. 

Jag vill rikta ett extra stort tack till Maher Aborashid, styrelseledamöterna Bengt Thalin och Sahlima Korshed samt vår kassör Bengt Löfling för deras insatser.

Under hösten pågick ett arbete för att få till ett majoritetsstyre i kommunen. Efter flera förhandlingar och personliga kontakter lyckades vi enas om en så kallad valteknisk samverkan där S, C, V, och MP tillsammans har en majoritet med 21 mandat. Denna lösning gör att de enskilda partierna fortsättningsvis kan driva egna frågor, skriva motioner och interpellationer.

Vänsterpartiet kommer att ha två ordinarie platser och två ersättare i Kommunfullmäktig, en ordinarie plats i Vård och Omsorgsnämnden, ersättarplats i Barn och Utbildningsnämnden samt Kulttur och Fritidsnämnden, dessutom en insynsplats i Kommunstyrelsen.

Under 2022 har Vänsterpartiet haft två ordinarie platser och två ersättare i Kommunfullmäktige. Vi har skrivit ett antal motioner som antingen återremitterats till Kommunstyrelsen för vidare beredning eller avslagits.

Styrelsen har under året sammanträtt vid sju tillfällen ofta via Zoom-länk. Inför årsmötet 20/3-2022 anordnades ett medlemsmöte där planering inför valet inleddes. Vidare deltog styrelsemedlemmar i Valskolan anordnad av distriktet. 

I slutet på sommaren hade vi två upptaktsmöten för att se vilka medlemmar som ville och kunde delta i olika aktiviteter under valrörelsen.

Jag vill som ordförande tacka alla kamrater som engagerat sig och avsatt tid för det viktiga arbetet under året. Det är glädjande att vi 2023 återfått representation i facknämnderna där grunden för många av de beslut som senare fattas Kommunfullmäktige förberetts. 

Morgongåva 2023 03 08

Carl-Otto  Bergqvist 

Ordförande i Vänsterpartiet i Heby.

Dela den här sidan:

Kopiera länk