Okategoriserade

Du och jag kan rädda klimatet

Halten av växthusgaser i atmosfären är nu den högsta sedan tiden innan industrialismen. Dessa uppgifter kommer från Världsmeteorologiorganisationen WMO, som sorterar under FN. Läget är värre än man hittills trott. Nu måste vi hjälpas åt om vi ska undvika en katastrof.

Varje svensk släpper ut i genomsnitt sex ton koldioxid per år. Utsläppen måste minska till under två ton. Det behöver inte alls vara särskilt svårt! Här kommer tre enkla tips:

1. Skippa Thailandsresan. Tur och retur innebär den utsläpp på över två ton per person. Lägg istället pengarna och semesterdagarna på en spavistelse med ljusterapi, varma bad och god mat.

2. Ta bussen eller tåget till skolan eller jobbet, även om restiden blir lite längre. Passa på att läsa en bra bok eller bara ta det lugnt.

3. Ät mer närproducerat och börja med åtminstone en vegetarisk dag i veckan. Nötköttsproduktionen är en av de allra värsta klimatbovarna.

Förutom att ändra på personliga vanor måste vi kräva en annan politik. Vi behöver tillsammans arbeta för ordentliga satsningar på kollektivtrafik och förnybar energi.

Fredrik Hallor (V)
Morgongåva
 

Skriv en kommentar