Okategoriserade

En besvikelse med små ljusglimtar

Nu är rösterna färdigräknade och valresultatet är förstås en besvikelse för Vänsterpartiet. Vi har misslyckats med att mobilisera våra väljare som framförallt är låginkomsttagare och EU-motståndare. Det finns dock små ljusglimtar.

I Heby kommun har fallet blivit mindre än i resten av landet. Vi har lokalt bedrivit en mycket aktiv valkampanj. Vi har bland annat skrivit insändare, anordnat en debatt och delat ut flygblad under Våryran. Dessutom har våra medlemmar delat ut drygt 3000 valtidningar till hushållen i kommunen.

Vi har tappat även i Heby kommun, men vi fick ändå stöd av 8,1 % av väljarna, jämfört med 5,6 % på riksplanet. I valdistriktet Morgongåva fick vi 15 % av rösterna! Det här visar att det finns stöd för vårt EU-motstånd och att våra medlemmars insatser faktiskt gör skillnad. Det är viktiga lärdomar inför riksdagsvalet nästa år.

Något som oroar är Sverigedemokraternas framgångar. De spelar på människors missnöje med de ökande klyftorna i samhället. De vilseleder väljarna när de säger att de står på vanligt folks sida. Bakom masken är de ett tydligt högerparti som vill öka klyftorna mellan rika och låginkomsttagare. Det vill de själva inte prata om. Den här bluffen måste vi bli bättre på att avslöja.

Trots motgångarna fortsätter vi tålmodigt vårt arbete. Vi ska analysera vad som gått fel och lära av våra misstag, och vi är övertygade om att det behövs en stark röst som står emot högerpolitik och EU-anpassning.

 

Fredrik Hallor

ordförande för Vänsterpartiet i Heby kommun

(och kandidat till EU-parlamentet 2009)

Skriv en kommentar