Okategoriserade

Invandrarna är inte problemet

Denna artikel publicerades i Sala Allehanda den 22 februari. Signaturen ”Ungdom, Sala” skriver i SA 8/2 att endast tre procent av de som invandrar till Sverige är flyktingar.

Jag undrar var den siffran kommer ifrån.

Jag har tittat på Migrationsverkets statistik för 2007. Den visar att 21 procent av de som fick uppehållstillstånd och uppehållsrätt var skyddsbehövande och andra flyktingar. De flesta skulle nog hjälpa en misshandlad människa som knackar på dörren. Detsamma bör gälla då människor som flyr från krig och tortyr knackar på Sveriges dörrar. De övriga 79 procenten består främst av flyktingars familjer, EU-medborgare och andra som arbetar eller studerar i Sverige.

"Ungdom, Sala" är orolig för att den svenska kulturen hotas av invandrarna. Man glömmer lätt att det som kallas "svenskhet" egentligen är ett resultat av invandring och möten mellan olika kulturer. "Ungdom, Sala" kan lugnt fortsätta att äta knäckebröd och sill och leka "små grodorna" kring midsommarstången.

Många känner sig bortglömda då nedskärningar görs i skolan, vården och äldreomsorgen. Men det är inte invandrarna som är problemet. I klassamhällets Sverige äger den rikaste procenten av befolkningen nästan en tredjedel av landets samlade förmögenheter.

Denna snedfördelning borde vi göra något åt. Högerregeringen vill istället göra klyftorna ännu större.

 

Fredrik Hallor

Skriv en kommentar