Okategoriserade

Barnomsorg istället för vårdnadsbidrag

Kristdemokraterna i Heby kommun har föreslagit att kommunen ska införa ett så kallat vårdnadsbidrag, vilket innebär att en förälder ska få en summa pengar för att vara hemma med sitt barn istället för att arbeta. Vi i Vänsterpartiet är starka motståndare till vårdnadsbidraget.

Vi menar att det är en kvinnofälla som gör det svårare för kvinnor att få fotfäste på arbetsmarknaden. Enligt kristdemokraterna är det förstås upp till föräldrarna själva, men hur många män kommer i verkligheten att stanna hemma med ett bidrag på kanske 3000 kronor i månaden?

Ett annat starkt argument är att pengarna till vårdnadsbidraget måste tas någonstans ifrån. Idag ser vi skriande behov i den kommunala barnomsorgen, och att i det läget lägga pengarna på vårdnadsbidrag är en oansvarig politik.

Kommunens resurser ska inte gå till att ytterligare öka skillnaderna mellan män och kvinnor. De ska användas för att bygga ut och förbättra barnomsorgen.

Fredrik Hallor

Skriv en kommentar