Okategoriserade

Första maj 2009

Vi deltog i Vänsterpartiet Salas Första maj-firande i Stadsparken i Sala. Detta tal hölls av Fredrik Hallor, kandidat (V) till Europaparlamentet.

Hej kamrater!

Idag samlas miljontals människor runt om i världen för att fira arbetarrörelsens högtidsdag. Någonting man pratar om på många håll idag är förstås den ekonomiska krisen. Det är den värsta krisen sedan den stora depressionen på 1930-talet, ja kanske den värsta krisen någonsin.

Sverige klarar sig förstås inte undan det här. Varje dag kan vi läsa om nya varsel och om man får tro arbetsförmedlingens prognoser kommer vi nästa år ha en arbetslöshet på över tio procent. Det betyder mer än en halv miljon arbetslösa. I det här läget har regeringens försämringar av a-kassan lett till att nästan hälften av alla arbetslösa saknar rätt till arbetslöshetsersättning.

Samtidigt som fler blir arbetslösa blir de rika ännu rikare. Inkomstskillnaderna i Sverige växer. Under den här regeringens ledning har den rikaste tiondelen av befolkningen fått fyra tiondelar av inkomstökningarna. Samtidigt har antalet fattiga barn till ensamstående föräldrar fördubblats.

Vad gör då regeringen för att hantera krisen? Jo, arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin konstaterar att vi har ”två skitår” framför oss. Sen fortsätter de att spara på sjuka och arbetslösa. De fryser statsbidragen till kommunerna, så att personalen inom äldreomsorg, skolor och barnomsorg får betala.

Inför valet till Europaparlamentet den 7 juni går moderaterna till val på att skapa fler jobb. Men vi kan knappast hoppas på att varken moderaterna eller EU kommer göra något för att minska arbetslösheten.

För det första har EU satt en sorts ”ekonomiska tvångströjor” på sina medlemsländer. Det betyder att vi i Sverige är förbjudna att satsa på välfärden, även om staten skulle ha pengar över. EU vill på det här sättet tvinga medlemsländerna att strama åt och skära ned. För det andra betalar vi enorma avgifter till EU, som försvinner i byråkrati och fiffel. De pengar vi betalar skulle räcka till att anställa 50 000 fler personer i offentlig sektor i Sverige. Pengarna borde användas där de gör mest nytta. Vi vill satsa på välfärden, inte satsa på byråkratin.
Nej, om vi ska ta oss ur krisen behövs det annat än några moderater i Bryssel. Det som behövs är genomtänkta och långsiktiga offentliga satsningar. Vi har föreslagit att man bygger järnvägsspår för godstrafik till stora arbetsgivare i Heby kommun som redan ligger intill järnvägen. På det sättet kan man få fler människor i arbete både på kort och lång sikt, samtidigt som samhället ställs om i en mer klimatvänlig riktning. Fredrik Reinfeldt besökte Morgongåva för några veckor sen och fick höra om vårt förslag. Trots att man just fått veta att 91 jobb försvinner från Morgongåva, sa han att han inte tyckte att man behövde göra något. Det får stå för honom!

Kamrater, när samhället går in i en ekonomisk kris skapas plats för ljusskygga rörelser. Kapitalismens sammanbrott under 1930-talet ledde till nazism och världskrig.
Under massarbetslösheten i Sverige under 1990-talet kom främlingsfientliga Ny demokrati in i riksdagen, och Lasermannen och Vitt Ariskt Motstånd spred skräck i samhället.

Snart kan det vara dags igen. Klyftor och arbetslöshet skapar en grogrund för rasistiska och fascistiska rörelser. Deras mål är att utse syndabockar för problemen i samhället. Genom att hitta någon annan att hacka på, ska vi hindras att se vilka som faktiskt tjänar pengar på krisen. De vill splittra upp arbetarklassen i ”svenskar” och ”invandrare”, för att vi ska bråka med varann istället för att gå samman och kräva ett mer rättvist samhälle.

Den senaste tiden har nazister härjat i våra kommuner. En kväll för några veckor sen var det några som smög upp på vår veranda och satte klistermärken från en nazistisk organisation på vår ytterdörr. Det är inte så svårt att förstå vad de vill säga med det: Håll käften! Vi vet var ni bor!

Det är förstås väldigt obehagligt, men vi tänker inte låta oss tystas. Vi tänker fortsätta vår kamp för demokrati och rättvisa, och ju fler vi är i den kampen, desto svårare blir det för rasisterna att få fotfäste.

Jag är också kandidat till Europaparlamentet. Valet äger rum den 7 juni. Nu startar valrörelsen på allvar. Trots att intresset är lågt är det ett viktigt val.

Vi är numera det enda riksdagspartiet som är EU-motståndare. Vi har en jätteviktig uppgift i att klä av högerns och EU-vännernas fina ord och visa vilken konkret politik de står för. Hela grundtanken med EU är att kapitalet ska få mer makt på vår bekostnad.

De pratar om att vi ska samarbeta för att rädda klimatet. Samtidigt är den fria rörligheten för varor en av EU:s grundpelare. Den gör bland annat att Sala kommun är förbjuden att kräva att maten som köps in till skolor och äldreomsorg är svenskproducerad, eftersom man också måste ta in anbud på mat som körts på lastbil från södra Europa.

Den fria rörligheten för varor håller också på att slå sönder vår folkhälsopolitik. Sedan vi gick med i EU har alkoholkonsumtionen skjutit i höjden. De som drabbas hårdast av det är alla de barn som växer upp i missbruksfamiljer.

EU-förespråkarna säger ofta att EU är ett fredsprojekt. Samtidigt rustar EU upp sin militär och samarbetar allt mer med Nato. När Israel i vintras genomförde en masslakt av palestinier i Gaza, fortsatte EU sina förhandlingar om utökat militärt samarbete med Israel. Så mycket var det fredsprojektet värt.

Ja, vi har mycket att göra inför EU-valet. Det viktigaste för oss är att få folk att gå och rösta. Vi behövs för att hindra högern att flytta ännu mer makt till EU:s institutioner. EU-vännerna vill helst vara ensamma i Bryssel, men så roligt ska de inte få ha!

När det gäller alla beslut som redan idag finns på EU-nivån, behöver vi finnas på plats för att försvara arbetarnas och kvinnornas rättigheter och ta kamp för en hållbar miljö. Varje vänsterväljare som stannar på sofflocket ökar möjligheterna för högern att härja fritt i EU. Och varje vänsterväljare som stannar på sofflocket innebär större chans för rasisterna i Sverigedemokraterna att komma in i Europaparlamentet och få den legitimitet och de pengar som de behöver till valet 2010.

Vi får inte tro att det räcker med att våra toppkandidater gör bra insatser i TV. Det är förstås viktigt, men ännu viktigare är att vi alla drar vårt strå till stacken. Det gör vi genom att prata med släkt och vänner, dela ut tidningar, skriva insändare och synas ute bland folk.

Vi kan inte luta oss tillbaka och hoppas att allt kommer ordna sig av sig självt. Det har aldrig fungerat tidigare och kommer inte att göra det nu heller. Men om alla vi hjälps åt och gör vad vi kan, då kan det börja hända saker. Det tycker jag verkar kul!


 

Mer om Första maj-firandet i Sala kan du läsa på Vänsterpartiet Salas hemsida.

Skriv en kommentar