Okategoriserade

Gör Heby till en klimatkommun!

Vänsterpartiet i Heby kommun har skrivit tre motioner om klimatfrågan, som i dagarna ska lämnas till kommunfullmäktige. Dessutom är ett föredragsmöte inplanerat.

Vänsterpartiet i Heby kommun har skrivit tre motioner om klimatfrågan, som i dagarna ska lämnas till kommunfullmäktige.

– Forskarna är överens om att vi måste hedja den globala uppvärmningen. Vi vill att vi i Heby kommun ska dra vårt strå till stacken. Vi tycker att kommunen ska sätta upp som mål att utsläppen av växthusgaser ska minska med 40 procent till 2020 jämfört med 1990 års nivå, säger Fredrik Hallor, styrelseledamot i Vänsterpartiet i Heby kommun.

– För att klara detta behöver vi mer kunskap. Därför vill vi att Heby ska ansöka om medlemskap i nätverket Klimatkommunerna. Det är ett nätverk av kommuner och landsting som samarbetar för att minska sina klimatutsläpp. Medlemskapet är gratis och vi behöver alla råd vi kan få, fortsätter Fredrik Hallor.

– Vi föreslår också att kommunen successivt byter ut sina glödlampor och gamla lysrör mot lågenergialternativ, säger Bengt Löfling, ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Det gynnar både miljön och kommunens ekonomi, säger Bengt Löfling.

För att få mer idéer för Hebys klimatpolitik har Vänsterpartiet bjudit in Emma Wallrup från Naturskyddsföreningens klimatkampanj till en föreläsning. Hon ska undersöka Heby kommuns möjligheter att bli en mer klimatsmart kommun. Hennes förslag ska presenteras på ett öppet föredrag i Gröna kunskapshuset, Östa, den 23 april klockan 18.30. Både allmänheten och politiker från de andra partierna är inbjudna till mötet.

För mer information, kontakta Fredrik Hallor på 073-610 40 40 eller Bengt Löfling på 070-542 50 71.

Skriv en kommentar