Okategoriserade

Expo talade i Heby

Den 21 november anordnade socialdemokraterna och vänsterpartiet i Heby tillsammans med ABF ett möte om Sverigedemokraterna. Rubriken på föredraget var ”Avslöja Sverigedemokraterna!” och talade gjorde journalisten Alexander Bengtsson från den demokratiska tidskriften Expo. Denna artikel har tidigare publicerats i något förkortad form i Sala Allehanda.

Expo, som grundades 1995, är en stiftelse och en tidskrift med syfte att studera och kartlägga antidemokratiska, högerextrema och rasistiska tendenser i samhället. Trots kvällens EM-kvalmatch i fotboll lockade mötet många intresserade till Folkets Hus i Heby. Många var kommunpolitiker för socialdemokraterna och vänsterpartiet i Sala och Heby men där fanns också andra intresserade. På plats fanns också några representanter för Sverigedemokraterna, som dock höll sig tysta under föredraget.

Alexander Bengtsson gick igenom Sverigedemokraternas historia och visade på partiets nazistiska förflutna. Han menade att Sverigedemokraterna idag försöker tvätta bort stämpeln som ett rasistiskt parti, men att det är tydligt då man skrapar lite på ytan att den rasistiska agendan fortfarande finns kvar hos partiet. Enligt Alexander Bengtsson kan det vara svårt att upptäcka bara genom att läsa deras program, då dessa ofta är medvetet otydliga, men det blir uppenbart då man studerar sverigedemokratiska hemsidor, bloggar och tidningar. Exempelvis försöker man ofta utmåla människor med invandrarbakgrund som mer kriminella, vilket kan ses som en smula ironiskt då Expo avslöjat att Sverigedemokraterna själva har Sveriges mest kriminellt belastade företrädare.

Alexander Bengtsson avslutade mötet med en uppmaning att fortsätta diskutera dessa frågor och pekade på behovet av en demokratisk folkrörelse mot rasismen.

Tove Fraurud

Skriv en kommentar